Björn van der Doelen en de Huursoldaten – De Cowboy, de Outlaw, de Sheriff en de Hoer (2017)

posted by record facts

Wouterus Jacobus Antonius (Björn) van der Doelen (Goirle, 24 augustus 1976) is een Nederlands singer-songwriter.
Van 1994 tot 2006 was Van der Doelen profvoetballer. Naast zijn muzikantencarrière is Van der Doelen bekend als acteur en radiomaker.

Van der Doelen kwam tijdens zijn voetballoopbaan uit voor PSV, Standard Luik, FC Twente en N.E.C.. Nadat hij zijn profcarrière beëindigde ging hij zich focussen op muziek en werd hij frontman van de groep Allez Soldaat.
Sinds 2016 speelt hij onder de naam Björn van der Doelen en de Huursoldaten.

‘Ik ben Jezus, ik ben Judas’, zingt Björn van der Doelen op het titelnummer van De Cowboy, De Outlaw, De Sheriff & De Hoer (Val Allemaal Maar Kapot Ik Doe Het Zelf Wel Records).
De scheidslijn tussen goed en kwaad is grillig en de Brabander weet soms ook niet aan welke kant hij staat. Ondertussen komt de dood steeds dichterbij.
‘Ik heb te hard geleefd voor iemand die zo bang is voor de dood’, zingt hij op Jimbo, een ontboezeming die verpakt wordt in een overtuigend stukje bluesrock.
De voormalige profvoetballer bij PSV maakt zich op Wie De Schoen Past flink kwaad op zijn omgeving. Nee, hij hoeft niet te worden uitgenodigd bij kennissen als dat slechts is voor de vorm.
Dus fietst hij om 10 over 10 met zijn lief naar de kroeg, omdat er na dat etentje bij kennissen geen aanstalten worden gemaakt om nog iets in te schenken.
Dan liever de herinneringen van Op Het Einde Van De Nacht.
Hij pist tegen de bar omhoog, omdat het om 11 uur al te druk is op de plee. Het zijn avonden die steevast werden afgesloten met ’na sluitingstijd nog een kippetje eten’. Hoe onaangepast Van der Doelen ook is, in zijn liedjes leren we hem kennen als iemand die het liefst een gemoedelijke sfeer creëert.
Het geluk, vaak is het hem ontglipt, zoals op Op Het Einde Van De Nacht blijkt. Ondanks de verwijten die altijd zullen blijven, zou hij toch het liefst willen dat ze nu naast hem zat.
Erg fraai is Liedjes Over Liefde, Liedjes Over Eenzaamheid, waarop hij uitlegt dat het verschil flinterdun is.
De ene keer gaat hij met zijn lief naar een feestje en voelt zich er totaal niet thuis. Hij kijkt naar haar en zij voelt precies hetzelfde. Dat is liefde.
De andere keer is hij op zo’n fout feestje en kijkt hij zijn lief aan met een blik van ‘kom we gaan’, maar zij zegt dan: ‘As ge wilt gaan, ga dan maar hoor.
Ik blijf nog efkes’. Dat is dus eenzaamheid. De Cowboy, De Outlaw, De Sheriff & De Hoer is na Caballero Zonder Filter wederom een puike Nederlandstalige rootsplaat van Van der Doelen.
Opgenomen met Gabriël Peeters (producer, piano, slidegitaar, zang), Matthijs Leeuwis (steelgitaar, dobro).

 

Track listing

  1. De Cowboy, De Outlaw, De Sheriff En De Hoer - 5:10
  2. Op Het Einde Van De Nacht - 3:58
  3. Liedjes Over Liefde, Liedjes Over Eenzaamheid - 3:18
  4. Dit Huis - 3:22
  5. De Kerkklok Slaat - 3:18
  6. Ge Zit Vast In M'n Hoofd - 3:16
  7. Jimbo - 5:09
  8. Rust - 5:15
  9. Wie De Schoen Past - 4:55
  10. Het Regent Hard - 3:38

 

Companies, etc.

Credits

Notes
Released: Apr 23, 2017
Country: Netherlands
Genre: Folk, World, & Country
Tijdsduur: 41:19

Label – Val Allemaal Maar Kapot Ik Doe Het Zelf Wel – Records

Leave a comment